Publications

Στο μπλε: Η σαρδέλα. Το χταπόδι

Μαρία Κούρση
μετάφραση: Μπέτυ Λαμπράκη
εικονογράφηση: Απόστολος Χαντζαράς

Η σαρδέλα και το χταπόδι, δύο βασικά είδη της ελληνικής θάλασσας, κολυμπούν στους στίχους και στις ζωγραφιές του βιβλίου, παρουσιάζοντας τα χαρακτηριστικά τους με τρυφερό και χιουμοριστικό τρόπο για μικρούς και για… μεγαλύτερους αναγνώστες.

Sardine and Octopus, two of the most common species of the Greek seas, swim among the worlds and illustrations of this book presenting themselves with humor and tenderness to children and… older readers.

Μία δίγλωσση, πρωτότυπη έκδοση, ένα χαρούμενο κουτί – βιβλίο, ένα αντικείμενο τέχνης με θαλασσινά, ανοιχτόκαρδα χρώματα για παιδιά αλλά και για μεγάλους. Γιατί η χαρά μπορεί να είναι προνόμιο όλων μας.

 

 

 

 

Λητώ Πιτυρή

Όλγα ή Τίποτα

Εκδόσεις Κέδρος

ΣΤΗ ΒΡΑΧΕΙΑ ΛΙΣΤΑ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΒΡΑΒΕΙΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ 
στην κατηγορία ΠΡΩΤΟΕΜΦΑΝΙΖΟΜΕΝΟΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

Η κατασκευαστική εταιρία καταρρέει, η Ράνια μετακομίζει στην επαρχία, η Λίνα – στη σκιά της Μίνας – ερωτεύεται, ο Αντώνης – χαμένος στα χρέη του – προσπαθεί να ισορροπήσει τη διπλή ζωή του, ο Άρης ξενιτεύεται, η Όλγα μένει εδώ και παλεύει να τον ξεχάσει, ο Τάκης ενηλικιώνεται.
Ζωές παράλληλες που ενώθηκαν κάτω από τη σκέπη της εταιρίας τώρα αποχωρίζονται σε μια νύχτα. Κι όλα αυτά με φόντο την Αθήνα της κρίσης, το facebook, τους Aγανακτισμένους στο Σύνταγμα και τα συνθήματα.
Μα ποιος άραγε έγραψε στον τοίχο το «Όλγα ή TIΠOTA»;

 

 

 

 

 

 

Αλέξανδρος Κοτζιάς

Φανταστική Περιπέτεια

Εκδόσεις Κέδρος

Βραβείο: Α’ ΚΡΑΤΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΟΣ, 1986

Αντιπροσωπευτικοί τύποι της Μεταπολίτευσης, χαρακτηριστικά στιγμιότυπα της δεκαετίας του ’80, διαπεραστική σάτιρα ενός αποδιοργανωμένου κρατικού μηχανισμού, σπαρακτική αποτύπωση μιας κοινωνίας που παγιδεύτηκε ανεπιστρεπτί σε ψευδαισθήσεις μεγαλείου. Από το 1986, η τιμημένη με κρατικό βραβείο μυθιστορήματος Φανταστική περιπέτεια του Αλέξανδρου Κοτζιά μίλησε προφητικά για την υφέρπουσα νεοελληνική κοινωνική κρίση.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Εκδότης : ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ
Συγγραφέας : Κουμανταρέας Μένης

Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος το 1976

Η ιστορία της Μπέµπας και του Βλάση Ταντή, που διατηρούν ένα µαγαζί µε γυαλικά. Εκείνη θεληµατική και ανήσυχη µε τους άλλους άντρες. Εκείνος καταθλιπτικός κι αιώνια ερωτευµένος µε τη γυναίκα του. Τους πλαισιώνουν ο Βάσος και ο Σπύρος, δύο φίλοι κωµικοτραγικοί.

Μια ιστορία χαµένων ιδεολογιών και ξοφληµένων ονείρων στη µεταπολεµική Ελλάδα. Βιβλίο-σταθµός στην πορεία του συγγραφέα. Μένει πάντα κλασικό στη συνείδηση των αναγνωστών.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kυκλοφόρησε με το Βήμα της Κυριακής, στη σειρά “Κορυφαίοι Έλληνες Πεζογράφοι του 20ου αιώνα”, το μυθιστόρημα του Μένη Κουμανταρέα, “Βιοτεχνία Υαλικών”, το οποίο έχει φιλοτεχνήσει ο Απόστολος Χαντζαράς.

επιμέλεια σειράς: Ελένη Κεχαγιόγλου

Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη, 2012.